Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Για την Ημέρα της Γυναίκας

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας ξημερώνει και «έλαχε» έτσι να ξεκινήσει το νέο μου blog. Αρχικά να ξεκαθαρίσω ότι όλες αυτές οι «παγκόσμιες ημέρες» με κουράζουν. Κάθε μέρα και κάτι διαφορετικό να γιορτάσουμε και τίποτα επί της ουσίας. Αφήστε πια την Ημέρα της Γυναίκας…. Περιμένουμε, να μην πω όλες, να πω οι περισσότερες να μας φέρουν (φίλοι, σύζυγοι, παιδιά) ένα μικρό δωράκι για να εκφράσουν την αγάπη τους. Λες και δεν μπορούν να το κάνουν άλλη μέρα. Ή από την άλλη ετοιμαζόμαστε, βαφόμαστε, ντυνόμαστε για να βγούμε «μόνο γυναίκες». Λες και δεν μπορούμε να το κάνουμε άλλη μέρα.





Δεν μπορώ όμως να μην παραδεχτώ πως με αφορμή τις Παγκόσμιες Ημέρες ορισμένοι φορείς βγάζουν χρήσιμα συμπεράσματα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για παράδειγμα, έχει αφιερώσει τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στο διαρκές πρόβλημα της μισθολογικής (αν)ισότητας των φύλων που παραμένει στο 17% παρά δεκαετίες νομοθεσίας που απαγορεύει κάθε τέτοια διάκριση. Η Edit Bauer, ευρωβουλευτής από τη Σλοβακία συνέταξε την έκθεση του ΕΚ που εξετάζει τους τρόπους γεφύρωσης αυτών των διαφορών επισημαίνοντας ότι η όποια πρόοδος παραμένει "εξαιρετικά αργή". Η ευρωβουλευτής ρωτήθηκε για το ποια θα έπρεπε να ήταν η στάση της ΕΕ απέναντι σε αυτή την ανισότητα και απάντησε χαρακτηριστικά πως είναι άτοπο να πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε νομοθετική αλλαγή θα έχει ουσιαστική συμβολή στην αλλαγή της κατάστασης. "Η απάντηση είναι να επιβάλλουμε και κυρώσεις σε όσους την παραβιάζουν γιατί χωρίς κυρώσεις δεν υπάρχει αποτελεσματική νομοθεσία. Υπάρχουν τρόποι, όπως ο αποκλεισμός από ευρωπαϊκά κονδύλια και δημόσιες συμβάσεις καθώς γιατί να ενισχύουμε εκείνους που δεν δέχονται ότι άνδρες και γυναίκες πρέπει να αμείβονται το ίδιο; Τα κράτη μέλη έχουν πολύ διαφορετικές μεθόδους συλλογικής διαπραγμάτευσης ή λειτουργίας των συνδικάτων αλλά οι μισθολογικές πρακτικές πρέπει να είναι πολύ πιο διαφανείς. Υπάρχει πρόταση να δημοσιοποιείται κάθε χρόνο η δομή των μισθών σε θέματα όπως για παράδειγμα, η ισότητα των αμοιβών", είπε.
Η Eurostat από την πλευρά της σε έκθεση της (βλ. φώτο) για το συγκεκριμένο θέμα αποκάλυψε πως οι γυναίκες κερδίζουν 86 ευρώ για κάθε 100 ευρώ που κερδίζουν οι άντρες και όπως είναι φυσικό επακόλουθο πρέπει να δουλεύουν περισσότερο για να κερδίσουν τα ίδια. (σ.σ. Μιλάω πάντα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα γιατί στην Ελλάδα οι ανισότητες δυστυχώς είναι άλλου τύπου και δεν έχουν να κάνουν, σε μεγάλο βαθμό, με τα φύλα). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου