Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Τι διάβασα τον Ιανουάριο

Παραδοσιακά ο Ιανουάριος είναι ο μήνας ανάγνωσης. Λίγο τα Χριστούγεννα και τα δώρα (κατά κύριο λόγο βιβλία), λίγο ο καιρός που περιορίζει τις βόλτες συμβάλουν ώστε τα βιβλία να γίνουν μια πολύ όμορφή συντροφιά. 

Φέτος συμμετέχω σε δύο αναγνωστικές προκλήσεις, μια της ιστοσελίδας somuchreading.com και μια του Goodreads
Έξι συνολικά βιβλία διάβασα τον Ιανουαρίου, στα ελληνικά και στα αγγλικά. 
Ξεκινάμε:

1. The suitcase enterpreneur, Natalie Sisson (*3/5)
Ένα βιβλίο εργαλείο για το online marketing και για τον τρόπο να διατηρείς της επιχείρηση σου ενώ δεν έχεις βάση σε καμία χώρα. Η Natalie Sisson, εδώ και χρόνια έχει χωρέσει όλα της τα υπάρχοντα σε δύο βαλίτσες και ταξιδεύει από τη μια χώρα στην άλλη. Βγάζει τα προς το ζην χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή της μιας και έχει στήσει μια online επιχείρηση, που της δίνει απεριόριστες δυνατότητες αναφορικά με τις μετακινήσεις της. Στο βιβλίο περιγράφει την πορεία της μέχρι σήμερα και δίνει συμβουλές σε επίδοξους επιχειρηματίες. 
Κριτική: Ενδιαφέροντα τα όσα περιγράφει και ορισμένες online εφαρμογές φαίνονται πολύ χρήσιμες ωστόσο το βιβλίο δεν σε αφήνει να εντρυφήσεις σε αυτό που ονομάζουμε online marketing. Δείτε το βιβλίο εδώ

2. Με λένε Μαλάλα, Malala Yousafzai (*4/5)
Η ιστορία της Μαλάλα Γιουσαφσάι, που πυροβολήθηκε από τους Ταλιμπάν επιστρέφοντας από το σχολείο της στο Πακιστάν επειδή υποστήριζε δημόσια το δικαίωμα των γυναικών στη μόρφωση. Η Μαλάλα τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης και σήμερα συνεχίζει τον αγώνα της από το Birmingham της Μεγάλης Βρετανίας. 
Κριτική: Όταν μεγαλώνεις σε μια κοινωνία που η εκπαίδευση είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα είναι δύσκολο να καταλάβεις την αγωνία των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στη μόρφωση. Η ιστορία της Μαλάλα έδειξε τα προβλήματα των γυναικών στον κόσμο των Ταλιμπάν, αλλά και έκανε σκληρή κριτικά για τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν στο Πακιστάν μέχρι την άνοδο των Ταλιμπάν και στη συνέχεια. Δείτε το βιβλίο εδώ.

3. Πέντε μικρά γουρουνάκια, Agatha Christie (*4/5)
Ένα κλασικό έργο της αγαπημένης Αγκάθα Κρίστι που μέχρι σήμερα μου είχε ξεφύγει. Μια νεαρή γυναίκα ζητάει από τον Ηρακλή Πουαρό να αποδείξει ότι η μητέρα της, που κατηγορήθηκε πριν χρόνια για το φόνο του πατέρα της, είναι αθώα. Ο Πουαρό ξεκινάει χωρίς κανένα ουσιαστικό στοιχείο στα χέρια του και το κουβάρι ξετυλίγεται σιγά σιγά μέχρι την τελική λύση. 
Κριτική: Ήταν αυτό ακριβώς που περίμενα από την Αγκάθα Κρίστι. Ένα καλογραμμένο βιβλίο που κρατάει το ενδιαφέρον μέχρι την αποκάλυψη του ενόχου. Δείτε το βιβλίο εδώ.

4. Noughts and Crosses, Malorie Blackman (4,5/5)
Δύο παιδιά προερχόμενα από διαφορετικές φυλές προσπαθούν μέσω της φιλίας και του έρωτα τους να αντισταθούν στο ρατσισμό και στις προκαταλήψεις. 
Κριτική: Ένα βιβλίο που προκαλεί σοκ. Μακράν το καλύτερο που διάβασα τους τελευταίους μήνες. Αγγίζει το θέμα του ρατσισμού, δείχνει το σκληρό του πρόσωπο και τον αντίκτυπο που έχει στις κοινωνίες. Σε κάνει να περνάς από το θυμό στη λύπη και στη χαρά. Δείτε το βιβλίο εδώ

5. Three Act Tragedy, Agatha Christie (*3/5)
Άλλη μια Κρίστι για τον Ιανουάριο. Όταν δύο άντρες δολοφονούνται κάτω από παρόμοιες συνθήκες ο Ηρακλής Πουαρό με μια ομάδα ανόμοιων ανθρώπων αναλαμβάνει δράση για να ανακαλύψει τι είναι αυτό που συνδέει τα δύο θύματα. 
Κριτική: Αν και καλογραμμένο ήταν προβλέψιμο από ένα σημείο και μετά. Δείτε το βιβλίο εδώ

6. London's Strangest Tales: Extraordinary But True Stories, Tom Quinn (*2/5)
Το Λονδίνο είναι τελικά πολύ περισσότερα από αυτά που βλέπουμε. Το βιβλίο επιχειρεί να μας ταξιδέψει σε ιστορίες και θρύλους από το Μεσαίωνα μέχρι και σήμερα. 
Κριτική: Αν και ορισμένες από της ιστορίες ήταν ενδιαφέρουσες στην πλειοψηφία τους με κούρασαν. Έχει ενδιαφέρον αν συνδυάσεις ιστορίες με επίσκεψη στις αντίστοιχες τοποθεσίες. Δείτε το βιβλίο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου