Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Παραδέχτηκε μερικά από τα λάθη της η Τρόικα - Δεν απέκλεισε νέα μέτρα


Μπορεί να παραδέχτηκαν ορισμένα από τα λάθη τους αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει να τα ξανακάνουν. Ο λόγος για τους εκπροσώπους της Τρόικας που βρέθηκαν ενώπιον ευρωβουλευτών και δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου. Και βέβαια το φταίξιμο το έριξαν αποκλειστικά στους τρόπους που εφαρμόστηκαν ή δεν εφαρμόστηκαν τα μνημόνια και όχι στη λάθος συνταγή που εδώ και δυο χρόνια ενισχύει την ύφεση και κάνει την ανάπτυξη να φαντάζει όνειρο απατηλό. «Μονόδρομος η συνταγή που ακολουθείτε» συμφώνησαν και οι τρεις δεν δεσμεύτηκαν ωστόσο σε θέματα που αφορούν τα εργασιακά, τους μισθούς, τις συντάξεις και την ανάπτυξη.
Την αδυναμία της ελληνικής διοίκησης και την έλλειψη ευρείας πολιτικής συναίνεσης ανέφερε ως τη διπλή «αχίλλειο πτέρνα» της εφαρμογής του πρώτου μνημονίου για την Ελλάδα ο Όλι. «Αλλαγή νοοτροπίας» στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και «ευρύτερη πολιτική συναίνεση» ζήτησε από την Αθήνα και ο Γιοργκ Άσμουσεν από την πλευρά της ΕΚΤ. Η Ελλάδα «έχει ακόμη δρόμο να διανύσει» ανέφερε ο Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, κάνοντας επίσης λόγο για «οργανωμένα συμφέροντα» που εμποδίζουν την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών. O Όλι Ρεν ανέφερε ότι το δεύτερο πρόγραμμα «δίνει βαρύτητα στην ανάπτυξη και την απασχόληση». «Πρέπει να αναγνωρίσουμε την πρόοδο που κάνει η Ελλάδα και να της δώσουμε την ευκαιρία να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί» είπε χαρακτηριστικά.

Σκληρές οι ερωτήσεις των ευρωβουλευτών

Οι αξιωματούχοι δέχθηκαν σκληρές ερωτήσεις από τους ευρωβουλευτές για την πολιτική που ακολουθείται. Σε γενικές γραμμές, οι αξιωματούχοι της τρόικας ανέφεραν πως η συνταγή είναι επώδυνη, αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική -επιμένοντας στη σημασία της ανάκτησης της εμπιστοσύνης και στην ανάγκη ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας.

Ενδεικτική ήταν η αποστροφή του Άσμουσεν, που «συνοψίζει» τη λογική των απαντήσεων των τριών αξιωματούχων: Τα μέτρα λιτότητας, υποστήριξε, «μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, την οικονομική ανάπτυξη, αλλά η αιτία της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας δεν είναι το πρόγραμμα προσαρμογής». ΕΚΤ και ΕΕ, ανέφερε σε άλλο σημείο, «έχουν το σαφή στόχο να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη», αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο με εσωτερική υποτίμηση.

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Συλβάνα Ράπτη είπε ότι οι πολιτική της λιτότητας και των περικοπών που επιβάλει η τρόικα δεν λαμβάνει υπόψη τους εργαζόμενους και ζήτησε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για να τερματιστεί η οικονομική ασφυξία και να αντιμετωπιστεί η ανεργία που καλπάζει. Το ίδιο φάρμακο που δίνεται στον Έλληνα, Πορτογάλο και Ισπανό ασθενή αντί να βελτιώνει την κατάστασή του τη χειροτερεύει, είπε χαρακτηριστικά.

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννυ Ποδηματά υπογράμμισε ότι προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του δεύτερου προγράμματος, κλειδί είναι η αποτελεσματικότητα των μέτρων και των πολιτικών σε συνδυασμό με την κοινωνική δικαιοσύνη που θα αποτελέσουν την προϋπόθεση για την κοινωνική αποδοχή του προγράμματος.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κώστας Πουπάκης αναφέρθηκε στις κοινωνικές επιπτώσεις των μέτρων στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι απαιτείται ένα νέο μίγμα οικονομικής πολιτικής με στόχο της διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ρόδη Κράτσα αναφέρθηκε στη στρέβλωση που υπάρχει σε σχέση με την εφαρμογή της δημοσιονομικής προσαρμογής, θέτοντας το θέμα των ευθυνών και της αυτοκριτικής της ΕΕ.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής ζήτησε διαβεβαιώσεις ότι η τρόικα δεν επιδιώκει τη διαμόρφωση μισθών στα επίπεδα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, της τάξης των 150 ευρώ και εργασιακών συνθηκών στα πρότυπα της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Η ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Νίκη Τζαβέλλα έθεσε το θέμα των εκβιαστικών δηλώσεων αξιωματούχων του Συμβουλίου υπουργών της ΕΕ, οι οποίοι έπληξαν καίρια την αξιοπιστία της Ελλάδας επιδεινώνοντας το επενδυτικό κλίμα στη χώρα. Ζήτησε ακόμη να πληροφορηθεί πόσο ρεαλιστικά είναι τα σενάρια περί εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Ο ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Θεόδωρος Σκυλακάκης ζήτησε να πληροφορηθεί πως θα στηριχτούν οι άνεργοι, τι θα γίνει με τις ιδιωτικές επενδύσεις, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει Σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα και έθεσε, τέλος, το θέμα των προεκλογικών προσλήψεων για τις οποίες αλληλοκατηγορούνται ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
 Τι λένε οι ξένοι ευρωβουλευτές


Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αν υπάρχει "σχέδιο Β" για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης αποτυχίας του προγράμματος.
"Με το να μην έχουμε σχέδια έκτακτης ανάγκης δεν είναι σαν να αρνούμαστε να δούμε την πραγματικότητα;" ρώτησε ο Βέλγος ευρωβουλευτής Philippe Lamberts (Πράσινοι). Ομοίως, ο Jean Paul Gauzès (ΕΛΚ, Γαλλία), ρώτησε ποιο θα είναι το σενάριο εάν μετά τις ελληνικές εκλογές προκύψει μόνο μια μικρή πλειοψηφία που θα ταχθεί υπέρ των μεταρρυθμίσεων.
"Είναι προτιμότερο να σκεφτούμε το σχέδιο Α και να επιμείνουμε σε αυτό" απάντησε ο κ. Asmussen, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι "δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το πρόγραμμα θα λειτουργήσει ... αντιμετωπίζουμε έναν εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο σε ότι αφορά την υλοποίηση αυτού του προγράμματος." Ο κ. Thomsen υπογράμμισε ότι μια πιθανή εναλλακτική θα ήταν η ΕΕ "να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν οι σωστές προσπάθειες".
Πολλοί ευρωβουλευτές εξέφρασαν την άποψη ότι το πρόγραμμα χρειάζεται μια ισχυρότερη κοινωνική και αναπτυξιακή διάσταση. Ο Robert Goebbels (Σοσιαλιστές, Λουξεμβούργο), και πολλοί άλλοι ευρωβουλευτές ζήτησαν να υπάρξει μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και δημοσιονομικής εξυγίανσης: "Χρειάζεται ένα πιο έξυπνο μείγμα πολιτικής. Μέχρι τώρα το πρόγραμμα έχει δυνατά σημεία σε ότι αφορά τη σταθεροποίηση, αλλά εμφανίζει αδυναμίες σε ότι αφορά την ανάπτυξη", δήλωσε ο ίδιος. Τέλος, πολλοί ευρωβουλευτές ζήτησαν την ανάληψη ειδικών δράσεων για την εκπαίδευση και την απασχόληση. Η Nadja Hirsch (Φιλελεύθεροι, Γερμανία) προειδοποίησε ότι μια ολόκληρη γενιά νέων κινδυνεύει να χαθεί.
Όλοι οι εκπρόσωποι της Τρόικας υπερασπίστηκαν τα κοινωνικά και αναπτυξιακά κριτήρια του προγράμματος, αλλά επέμειναν ότι η ανάκαμψη εξαρτάται από την πραγματοποίηση δύσκολων μεταρρυθμίσεων. "Δεν υπάρχουν άλλα εύκολα μέτρα για την Ελλάδα. Είναι ώρα για βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις", είπε ο κ. Thomsen. Ο κ. Asmussen τόνισε επίσης ότι ήταν σημαντικό να εξαλειφθούν τα οποιαδήποτε συμφέροντα από το οικονομικό σύστημα. Όλοι υποστήριξαν ότι οι μειώσεις των μισθών ήταν ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλισθεί η ανταγωνιστικότητα, και η παραμονή της χώρας εντός της ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου