Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

ACTA - Για καλό ή για κακό τελικά


Τρόπος για να σταματήσει τελικά η ελέυθερη διάδοση ιδεών και δεδομένων ή εκσυγχρονισμός των μέσων προστασίας των δεδομένων. Τι είναι τελικά η ACTA που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην Ευρώπη;
Σύμφωνα με τη Wikipedia:
Η Εμπορική Συμφωνία Κατά της Παραποίησης γνωστή και ως (ACTA) είναι μια ολιγομερής διεθνής συνθήκη με σκοπό την εγκαθίδρυση διεθνών προτύπων για την άσκηση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Η συμφωνία επιδιώκει να εγκαθιδρύσει ένα διεθνές νομικό πλαίσιο για την στοχοποίηση τηςαπομίμησης των αγαθών, των γενόσημων φαρμάκων και της παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων στο Διαδίκτυο, και θα δημιουργήσει ένα νέο κυβερνητικό όργανο πέρα από ήδη υπάρχοντα fora, όπως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας, ή τα Ηνωμένα Έθνη.  Οι υποστηρικτές της έχουν περιγράψει την συμφωνία ως αντίδραση στην "αύξηση των πειρατικών αγαθών σε παγκόσμιο επίπεδο και των πειρατικών αντιγράφων έργων πνευματικής ιδιοκτησίας", ενώ οι αντίπαλοί της την κατέκριναν για τα εν δυνάμει δυσμενή αποτελέσματα που θα έχει στα θεμελιώδη πολιτικά και ψηφιακά δικαιώματα, περιλαμβάνοντας το δικαίωμα της έκφρασης και του απορρήτου της επικοινωνίας.


Τι λένε οι επικριτές της ACTA 
Σύμφωνα με τους επικριτές της ACTA ο νόμος σχεδιαζόταν παγκοσμίως εδώ και 4 χρόνια με απόλυτη μυστικότητα.  Πέρασε κρυφά από την βουλή χωρίς την συγκατάθεση ή έστω την ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών.Σε συνδυασμό με την απόκρυψη της αλήθειας από τα ελληνικά Μ.Μ.Ε. λίγοι Έλληνες ξέρουν αυτό το νόμο και ακόμα λιγότεροι τις πραγματικές επιπτώσεις στην ελευθερία του λόγου. Οι ίδιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι είναι ένας τρόπος ακόμα να νομοθετούν οι ελίτ ερήμην των λαών και της κοινής γνώμης των χωρών τους, ένας τρόπος ακόμα να αναιρούνται στην πράξη οι δημοκρατικές διαδικασίες και η διαβούλευση. Στην τελική μορφή που θα έρθει προς ψήφιση, η μόνη επιλογή που θα δίνεται είναι είτε η ολική αποδοχή ή η συνολική απόρριψη των προβλέψεών της ACTA από τα επιμέρους κοινοβούλια.

Ποιος ο ρόλος του ΕΚ
Το «φίδι από την τρύπα» πρέπει αυτή τη φορά να βγάλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι αποφάσεις του οποίου προσκρούουν όχι μόνο στις αντιδράσεις των πολιτών αλλά και σε αντιδράσεις κρατών μελών. Στην ΕΕ έχουν ήδη υπογράψει όλα τα κράτη μέλη εκτός από την Κύπρο, την Εσθονία, τη Σλοβακία, τη Γερμανία και την Ολλανδία. Έχουν επίσης υπογράψει οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία, και το Μαρόκο, η Σιγκαπούρη, η Νότιος Κορέα. Το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να τροποποιήσει τη συνθήκη αλλά μόνο να την εγκρίνει, να την απορρίψει  ή και να αναστείλει επ' αόριστον την απόφαση, κάτι που ισοδυναμεί με απόρριψη καθώς η συμφωνία δεν μπορεί να ισχύσει στην ΕΕ χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΕΚ. Μέχρι στιγμής το ΕΚ έχει εγκρίνει τρία ψηφίσματα για την ACTA. Αιτήματα είναι η δημόσια διαπραγμάτευση της συμφωνίας και η ενίσχυση του δικού του ρόλου στις συζητήσεις.


  • Με ψήφισμα της 11ης Μαρτίου 2009, το ΕΚ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημοσιοποιήσει αμέσως όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις.
  • Με ψήφισμα της 10ης Μαρτίου 2010 απέρριψε τον απόρρητο χαρακτήρα των διαπραγματεύσεων και την έλλειψη διαφάνειας.
  • Με ψήφισμα της 24ης Νοεμβρίου 2010 καλωσορίζει την ACTA ως "βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση" καλώντας παράλληλα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβεβαιώσει ότι η εφαρμογή της δεν προβλέπεται να έχει την παραμικρά επίπτωση στις θεμελιώδεις ελευθερίες και την υφιστάμενη νομοθεσία.
Αν ψηφίσει υπέρ τίποτα δεν θα αλλάξει μέχρι να υπογράψουν η Κύπρος, η Εσθονία, η Σλοβακία, η Γερμανία και η Ολλανδία και μέχρι να την επικυρώσουν όλα τα κράτη μέλη. Αν ψηφίσει κατά τότε η ACTA δεν θα τεθεί σε ισχύ στην ΕΕ καθώς καμία διεθνής συμφωνία δεν είναι δυνατή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του. Ωστόσο αν η συμφωνία επικυρωθεί από τουλάχιστον έξι χώρες από τον υπόλοιπο κόσμο, τότε θα ισχύσει για αυτές τις χώρες αλλά όχι για τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Ωστόσο διαφορέτικές φωνές υπάρχουν και μέσα στο Κοινοβούλιο. Πληρέστερε ενημέρωση για το ακριβές περιεχόμενο και τους μηχανισμούς επιβολής που προβλέπει η ACTA ζήτησαν τα μέλη της επιτροπής Διεθνούς πριν εισηγηθούν στην ολομέλεια την έγκριση ή απόρριψή της. Στην πρώτη συζήτηση που έγινε για το θέμα, ο εισηγητής της επιτροπής, Βρετανός ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, David Martin, ζήτησε τη στήριξη των συναδέλφων του για την παραπομπή και από την πλευρά του ΕΚ της ACTA στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με αντικείμενο την παροχή διευκρινήσεων επί συγκεκριμένων ερωτημάτων που θα θέσει το Κοινοβούλιο. Όπως εξηγεί ο κ. Martin οι ευρωβουλευτές θα πρέπει να καταλήξουν σε δικό τους ερωτηματολόγιο και όχι να αναμένουν απλώς το όποιο πόρισμα του Δικαστηρίου στην προσφυγή που έχει καταθέσει για την ACTA η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπογραφές κατά της ACTA
Σχεδόν 2,5 εκατομμύρια υπογραφές συγκέντρωσαν οι Ευρωπαίοι πολίτες και κατέθεσαν στο Ευρωκοινοβούλιο με βασικό επιχείρημα ότι στην προσπάθεια καταπολέμησης της πειρατείας στο ίντερνετ, η ACTA παραβιάζει την ελευθερία πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Ακολουθούν δύο video που περιγράφουν τους λόγους που έχουν ξεσηκώσει αντιδράσεις για την ACTA




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου