Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Η κατάντια των ΜΜΕ

Απεργία σήμερα για δύο ιστορικές εφημερίδες της Θεσσαλονίκης, τον "Αγγελιοφόρο" και τη "Μακεδονία". Στη "Μακεδονία" συνεχίζουν τα προβλήματα με τη μη καταβολή μισθών στους εργαζόμενους, στον "Αγγελιοφόρο" επειδή ανακοινώθηκε ότι θα σταματήσει η έκδοση του ημερήσιου φύλλου και φυσικά θα απολυθούν μερικές δεκάδες εργαζόμενοι. 
Αυτή είναι η εικόνα που λίγο ή πολύ (και δυστυχώς τις περισσότερες φορές πολύ) αποτυπώνεται σε όλα τα μέσα, έντυπα και ηλεκτρονικά. 
Που βαδίζουμε λοιπόν; Με σοκ βλέπουμε το τέλος της ενημέρωσης, τουλάχιστον με τη μορφή που τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχουν πλέον άνθρωποι να κάνουν πραγματική δημοσιογραφική δουλειά. Δεν εννοώ να κάνουν copy-paste ένα δελτίο τύπου, αλλά να κάνουν ρεπορτάζ, έρευνα, να ελέγξουν ένα θέμα από όλες τις πλευρές, να κάνουν εμπεριστατωμένη ανάλυση και όχι αυτή του καφενείου, όπως γίνεται τις περισσότερες φορές. Αυτό είναι που λείπει στον κόσμο. Αυτό είναι που και εμείς οι επαγγελματίες του χώρου ξέρουμε να κάνουμε αλλά τις περισσότερες φορές εμποδιζόμαστε από το να το κάνουμε. 
Πάντα το θύμα είναι ο εργαζόμενος που, από πείρα μιλάω, για να επιλέξει αυτή τη δουλειά έχει πάθος για αυτήν και που ποτέ δεν επέλεξε τον εύκολο δρόμο του χρηματισμού ή των άνωθεν παρεμβάσεων (αυτοί που τον επέλεξαν είναι και αυτοί που τις περισσότερες φορές δεν "μένουν στο δρόμο"). Και κατ' επέκταση το θύμα είναι και ο πολίτης που βλέπει τα ίδια και τα ίδια, που δεν ακούει μια διαφορετική άποψη που στην τελική δεν τον αφήνουν να κρίνει τι είναι σωστό και τι λάθος. 
Τα προηγούμενα χρόνια η δημοσιογραφία εκφυλίστηκε. Το εύκολο χρήμα έρεε άφθονο. Πολλοί πλούτισαν εν μία νυχτί και έγιναν έρμαια αυτών που ήξεραν πως να χειριστούν το παιχνίδι της ενημέρωσης. Θα μου πείτε ότι έτσι συντηρούσαν τα συγκροτήματα τους. Θα σας απαντήσω ότι μπορούσαν πολύ εύκολα, τότε, τις καλές εποχές, να βρουν άλλον τρόπο χρηματοδότησης. 
Αλλά έστω και έτσι, ο καιρός των παχέων αγελάδων πέρασε. Κανείς όμως δεν κατάφερε να κάνει το "κουμάντο" του. Το εύκολο χρήμα έγινε βίλες, κότερα, αμάξια, λούσα, ξοδεύτηκε πριν καν μπει στις τσέπες. Για αυτό σήμερα κλείνουν τα εκδοτικά συγκροτήματα το ένα μετά το άλλο, οι τηλεοπτικοί σταθμοί παραπαίουν και τα ραδιόφωνα ετοιμάζονται να περάσουν στα χέρια των εργαζόμενων αν ο ιδιοκτήτης τους χρωστάει λεφτά. 
Το πρόβλημα είναι πως αυτοί που "τα πήραν" το πιο πιθανό είναι να ξεφύγουν σε κάποιον φορολογικό παράδεισο, όπου ανενόχλητοι θα συνεχίσουν τη δράση τους και να αφήσουν πίσω κάποιους ιδεαλιστές που θα ψάχνουν την χαμένη αξία της ενημέρωσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου