Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Αξιοπρέπεια

Σήμερα για πρώτη φορά συνάντησα έναν άστεγο. Και δεν εννοώ ότι τον είδα στο δρόμο ή σε παγκάκι (δυστυχώς αυτό έχει γίνει πλέον καθημερινή εικόνα). Τον συνάντησα στα γραφεία των Γιατρών του Κόσμου στη Χαλκιδική. Μιλήσαμε, είπαμε ο ένας στον άλλον τα προβλήματα του και μόνο τότε μπόρεσα να αντιληφθώ ότι εγώ δεν έχω πραγματικά προβλήματα, γιατί πάνω από όλα έχω ένα σπίτι να μείνω. Και γιατί σε περίπτωση που δεν μπορώ πλέον να πληρώνω το ενοίκιο, για οποιονδήποτε λόγο, έχω μια οικογένεια που με περιμένει έτοιμη να με συνδράμει σε κάθε δυσκολία. 
Αυτός ο άνθρωπός όμως πρακτικά δεν έχει τίποτα. Και αυτά τα λίγα που έχει τα εκτιμάει όσο κανείς ποτέ από εμάς δεν εκτίμησε αυτά που απλόχερα ή έστω πιο δύσκολα του δόθηκαν. Μένει σε ένα αυτοκίνητο και είναι ευχαριστημένος που πλέον δεν είναι αναγκασμένος να κοιμάται σε παγκάκια. Υπάρχουν άνθρωποι που καθημερινά του προσφέρουν φαγητό και για το λόγο αυτό αρνήθηκε να πάρει τα τρόφιμα που του έδιναν τα μέλη των Γιατρών του Κόσμου, θεωρώντας ότι άλλοι άνθρωποι θα τα έχουν περισσότερο ανάγκη από αυτόν. 
Του έδωσα ένα σαπούνι για να κάνει μπάνιο και να ξυριστεί και μου είπε 1000 ευχαριστώ, τη στιγμή που μπορεί να δίνεις τα πάντα για να είσαι εντάξει στις υποχρεώσεις σου και να μην το εκτιμήσει ποτέ κανένας. 
Και ας μην αρχίσουμε τις ρατσιστικές ερωτήσεις τύπου "τι εθνικότητας είναι;", "γιατί δεν έμεινε στη χώρα του;" κ.α. Έλληνας είναι με καταγωγή από τη Β. Ελλάδα που, όπως είπε και ο ίδιος, η μοίρα τα έφερε ανάποδα και τον άφησε στο δρόμο. 
Να σημειώσω ότι τα μέλη των Γιατρών του Κόσμου του έχουν προτείνει να μένει στα γραφεία τους, που αν και δεν έχουν ρεύμα (μιας και κανένας από τους κατά τα άλλα φιλάνθρωπος της Χαλκιδικής δεν σκέφτηκε να ενδιαφερθεί για τις ανάγκες της Οργάνωσης) τουλάχιστον είναι καλύτερα από ένα αμάξι ή τον δρόμο. Ο ίδιος μάλιστα φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι αν μείνει εκεί από νωρίς το πρωί θα φεύγει για να μην εμποδίζει το έργο των Γιατρών του Κόσμου. 
Εγώ αυτό το λέω αξιοπρέπεια και ευγένεια ψυχής και αυτός ο κύριος που γνώρισα σήμερα είναι ΚΥΡΙΟΣ με όλα τα γράμματα κεφαλαία και βάζει κάτω πολλούς άλλους, κύριους κατ' ευφημισμό που κατέστρεψαν τη χώρα. 

Συγκλονιστική είναι και η έρευνα της ΜΚΟ "Κλίμακα" για το προφίλ των νεοάστεγων εδώ

1 σχόλιο:

  1. Τι να πω, δεν έχω... όλες οι καλλολογίες που κάποτε μας έμαθαν δεν πιάνουν μία μπροστά σ'αυτά που είπες. Ας προσπαθούμε όλοι για το καλύτερο κι ας μην ξεχνάμε τι έχουμε για δεδομένο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή