Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Open Days στις Βρυξέλλες ή αλλιώς άνοιξαν και μας περίμεναν

Ο Οκτώβρης, ομολογώ, ήταν ένας ταξιδιάρικος μήνας. Γιατί αυτό; Απλά έτυχαν δύο ταξίδια, το ένα στις Βρυξέλλες με αφορμή την εκδήλωση Open Days και το άλλο στην Ισπανία στο πλαίσιο μιας δημοσιογραφικής αποστολής για δημοσιογράφους που ασχολούνται με αγροτικά ζητήματα (τα τυχερά του επαγγέλματος!).
Εδώ όμως θα σας μιλήσω για τις Βρυξέλλες.


Το ταξίδι ξεκίνησε από τα αξημέρωτα και μάλιστα μέσω Βελιγραδίου. Ευτυχώς που είχα και ένα βιβλίο για παρέα. (Σχόλιο για όσους δεν το διάβασαν: ενδιαφέρον με αναφορές στην Ιταλική τέχνη και ιστορία, θεωρώ ότι θα μπορούσε να κλείσει γρηγορότερα, κάπου στη μέση κάνει "κοιλιά").


Φτάνοντας στις Βρυξέλλες οφείλω να πω ότι με κατέπληξε ο καιρός. Ζέστη, λιακάδα και η θερμοκρασία θύμιζε Ελλάδα.


Για να φτάσω στο ξενοδοχείο πήρα από το αεροδρόμιο τρένο και μετά metro. Αν ενδιαφέρεστε να πάτε το εισιτήριο του τρένου κοστίζει γύρω στα 7,5 ευρώ η μονή διαδρομή, ενώ υπάρχουν πολλών ειδών εισιτήρια στο μετρό για να επιλέξετε ποιο σας ταιριάζει καλύτερα. 


Το ξενοδοχείο ήταν πολύ κοντά στην Grand Place (και 2 στάσεις μετρό μακριά από την ευρωπαϊκή γειτονιά). Δεν ήταν κάτι το εξαιρετικό αλλά είχε νόστιμο πρωινό και ίντερνετ!


Τελειώνοντας με τα διαδικαστικά πήρα το δρόμο (το μετρό καλύτερα) για τα γραφεία της Επιτροπής Περιφερειών, του διοργανωτή ουσιαστικά των Open Days, για να συμμετέχω στο ειδικό πρόγραμμα για δημοσιογράφους. 


Πήρα τη διαπίστευση μου, το press kit, χάθηκα και λίγο μέσα στους διαδρόμους και με τα πολλά έφτασα εγκαίρως για την τελετή έναρξης. Οι διοργανωτές μας μίλησαν για την ιδέα των Open Days και εν ολίγοις για να σας τα πω και εγώ, η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει καθιερωθεί από την Επιτροπή Περιφερειών και την αντίστοιχη επιτροπή της Κομισιόν προκειμένου αυτοδιοικητικοί από όλη την Ευρώπη να έρθουν σε επαφή, να ανταλλάξουν απόψεις και να δουν τι καλό κάνει μία περιφέρεια για να το "κλέψουν" και οι άλλες. 
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων διοργανώνονται workshops και σεμινάρια με ποικίλα θέματα τα οποία είναι ανοιχτά προς παρακολούθηση. Εμείς οι δημοσιογράφοι έχουμε την ευκαιρία να δούμε ανθρώπους μαζεμένους που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαμε να βρούμε και να μιλήσουμε μαζί τους. Παράλληλα, διοργανώνονται εκθέσεις και street events στα οποία συμμετέχουν ομάδες από διάφορες χώρες. 
Enjoy!

Από τη συνέντευξη τύπου του Επιτρόπου Περιφερειών

Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι

Κρυμμένες ομορφιές στην ευρωπαϊκή συνοικία

Το Ευρωκοινοβούλιο

Έκθεση φωτογραφία για την ανάπτυξη της υπαίθρου
Καμπάνια για βιώσιμες πόλεις

Στην ουρά για μια θέση στην τελετή έναρξης

Κάπου στο βάθος είναι ο Baroso...

Μας κέρασαν και καφεδάκι για να μην κοιμηθούμε!

Go Spiderman!!!

Φυσικά μια βόλτα στις Βρυξέλλες δεν θα μπορούσε να είναι ολοκληρωμένη χωρίς μια επίσκεψη στην Grand Place και στο Mannekin Pis. Γιατί η δουλειά, δουλεία και η βόλτα, βόλτα!


Grand Place

H θέα στο Δημαρχείο από το Mont des Artes

Mannekin Pis - Στρίψτε το κεφάλι σας γιατί αυτό δεν περιστρέφεται με τίποτα
Οι μέρες στις Βρυξέλλες κύλησαν όμορφα και εποικοδομητικά. Ωστόσο δεν μπορώ να μην σχολιάσω κάποια κακώς κείμενα, κυρίως για τη χώρα μας. Μπορεί να περνάμε δύσκολα, αλλά αυτό θα έπρεπε να μας ενεργοποιήσει και όχι να παραμένουμε αδρανείς. Θα έπρεπε, ακόμη και λόγω παρελθόντος αν θέλετε, να παράγουμε πολιτισμό και να τον προάγουμε στο εξωτερικό. Τι εννοώ; Πρώτον, είδα λίγους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης από την Ελλάδα.  Δεύτερον, η Ελλάδα απείχε από πολλές εκδηλώσεις. Πάρτε μια γεύση παρακάτω. Χώρες από όλη την Ευρώπη παρουσίασαν προτάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη των περιφερειών τους. Είδα το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Λετονία, την Εσθονία, την πρόσφατα ενταγμένη Κροατία. Εμείς, πουθενά. 

Γενική όψη έκθεσης

Γερμανία - Γαλλία από τη μια, Τσεχία από την άλλη

Οι γείτονες Βούλγαροι

Εσθονία
Και ο Captain Europe για να ευθυμήσουμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου